Łosoś grillowany w sosie z pora

Jak ostatnio wspominałam łosoś to ryba, która zasługuje na zaserwowanie ją w doborowym towarzystwie. Długo zastanawiałam się z czym zaserwować go tym razem i wpadłam na pomysł, żeby zrobić sos porowy. Zaś łososia postanowiłam tylko zgrillować. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo tak przygotowany, podany z ryżem i sosem porowym okazał się wyśmienity w smaku.
 Składniki:
2 filety łososia bez skóry
sól
pieprz
pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania ryby:
Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, obsypać przyprawami i zostawić na 15 minut. Po tym wrzucić na patelnię grillową i zgrilować na złoty kolor.

Składniki sosu porowego:
1 duży por
łyżka masła
1/2 szklanki rosołu
100 ml śmietany 30 %
sól
pieprz biały
pieprz ziołowy
curry
gałka muszkatołowa
2 żółtka

Sposób przygotowania sosu:
Por dokładnie oczyścić z obwiędłych liści, umyć i pokroić w pół krążki. Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pory i dusić je kilka minut, cały czas mieszając. Wlać rosół i dusić. Na koniec wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, curry, gałką muszkatołową i chwilę jeszcze gotować na małym ogniu, po czym na chwilę odstawić. Żółtka zahartować z trzema łyżkami sosu, a następnie wlać do sosu i szybko przemieszać. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo