Majonez

Zdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Od dawna wiadomo,że jak zrobi się coś samemu to lepiej smakuje.Tak samo jest i z majonezem.Domowy jest najlepszy.Ja zrobiłam oczywiście wykorzystując moje nowe urządzenie , kilka sekund i majonez gotowy.

  • 250 g oleju słonecznikowego
  • 1 jajko, o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki musztardy (niekoniecznie]
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki soli

Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek lub inny pojemnik, wlać olej i odważyć 250 g, odstawić.
Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, pieprz i sól, wymieszać 1 min 30 s/obr. 4/.W tym czasie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
Majonez przełożyć do miseczki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub umieścić w szczelnie zamykanym słoiku i przechowywać w lodówce. Zdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo