Makaron noddle z warzywami

Ekspresowy makaron z chrupiącymi warzywami na sposób orientalny. To danie typu stir-fry, czyli krótko smażone w dobrze rozgrzanym woku (jeśli nie macie woka, zwykła patelnia też da radę! 😉 ) i cały czas intensywnie mieszane. Taki sposób przygotowania sprawia, że warzywa nie tracą chrupkości i koloru. Wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, wrzucać w odpowiedniej kolejności i krótko przesmażyć. Smażenie trwa krótko, dlatego wszystkie warzywa powinny być pokrojone na małe kawałki. Przypominam też przepis na podobne danie z azjatyckim makaronem :
makaron soba z brokułemi pieczarkami

Zdjęcie - Makaron noddle z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA MAKARON NODDLE Z WARZYWAMI
(2 porcje)

Składniki : 200 g makaronu won ton 1 czerwona papryka ½ małego brokułu 3-4 łyżki kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżki oliwy 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego
Dodatkowo : sezam

Jak zrobić noddle z warzywami : Makaron przygotować wedle instrukcji z opakowania. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki, brokuł podzielić na małe różyczki, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir, smażyć przez pół minuty. Następnie dodać paprykę i brokuł, smażyć kolejne 5 minut często mieszając. Dodać kukurydzę, po minucie wlać sos sojowy wymieszany z octem ryżowym, smażyć kolejną minutę, dodać makaron, wymieszać i nałożyć do miseczek. Posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo