MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie)

Zdjęcie - MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
2 i 2/3 szklanki (320 g) mieszanki mąki bezglutenowej (użyłem prostej mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej – proporcje poniżej)
180 g cukru (można dać więcej lub mniej)
szczypta soli
3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne

Składniki mokre:
1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego)
2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) nie mylić z aromatem !

* Mieszanka mąk bezglutenowych :
150 g mąki ryżowej białej + 100 g mąki kukurydzianej + 70 g mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania :
Nagrzewamy piekarnik piekarnik do 180 ºC. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy gumę ksantenową, sodę i proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet – odstawiamy na chwilę.
Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 30 – 35 minut (należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są już upieczone. Gotowe babeczki studzimy .
Można również udekorować je wedle upodobań 🙂 Zdjęcie - MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo