Muffiny na kefirze z jagodami

Zdjęcie - Muffiny na kefirze z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry 🙂 Dawno u nas nie było muffinek, córka się już domagała. W sumie to miało być ciasto, ale robiłam dżem i czasu mi też zabrakło, a jak wszyscy wiemy te babeczki robi się ekspresowo. Tym razem zrobiłam na kefirze z borówką. Wyszły super, pulchne i smaczne. Polecam i miłego dnia Wam życzę 🙂

Składniki na około 10-12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko L
  • 250 g kefiru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania
  • jagody

1. Do jednej miski dajemy składniki suche i mieszamy, do drugiej dajemy składniki mokre i również mieszamy.
2. Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy najlepiej rózgą.
3. Jagody myjemy, najlepiej pod ciepłą wodą, odsączamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do papilotek nakładamy ciasto tak do wysokości 3/4, wkładamy do piekarnika i pieczemy na funkcji góra – dół do momentu, aż babeczki ładnie się nam zarumienią. U mnie około 12-15 minut.
5. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Muffiny na kefirze z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny na kefirze z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny na kefirze z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny na kefirze z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo