Nalewka z czereśni

Nalewkę z czereśni piłam na urodzinach Izy, o której niejednokrotnie wspominałam na moim blogu, bowiem słynie ona z doskonałej kuchni, a ponadto robi przepyszne nalewki.  Jakoś nigdy nie miałam okazji przygotować takiej nalewki, bo czereśnie, które kupiłam, natychmiast spałaszowałam. Teraz jednak mając do dyspozycji spirytus i większą ilość  pięknych, dojrzałych czereśni, postanowiłam w końcu przygotować tą wyjątkową w smaku nalewkę.
Składniki:
1,5 kg czereśni
1/2 l spirytusu 96 %
1/2 l wody
300 g cukru

Sposób przygotowania:
Oczyszczone owoce należy włożyć do słoja i zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Po 6 tygodniach zlać spirytus, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na 6 dni od czasu do czasu wstrząsnąć słojem dla lepszego rozpuszczenia cukru. Uzyskany sok zlać, a pozostałe owoce przepłukać 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Uzyskany syrop wymieszać z odlanym spirytusem. Następnie przecedzić całość przez gazę i wlać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące, wtedy będzie doskonała.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo