Ogórki w kurkumie i curry

Od paru dni w końcu przetwarzam. Na pierwszy strzał poszły ogórki w tytułowej zalewie. Jadłam coś podobnego gdzieś kiedyś i postanowiłam to odtworzyć. Wyszły super. Były dobre właściwie już na drugi dzień. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików.

Zdjęcie - Ogórki w kurkumie i curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
3 duże cebule
2 łyżki soli

zalewa:
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki kurkumy
2 łyżki curry
8 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
główka czosnku

Z octu, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę i curry, ząbki czosnku, wyłączamy gaz i dostawiamy.
Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do ogórków i zasypujemy solą, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wylewamy z nich wodę. Do ogórków i cebuli wlewamy odcedzoną zalewę, wszystko dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy warzywa, wlewamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo