Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

Chyba zaakceptowałem już nadejście jesieni. Zrobiło się zimno, deszczowo i ponuro. Wczoraj, czując na własnej skórze po raz pierwszy od wielu miesięcy temperaturę ujemną, odkurzyłem chowany na dnie szafy płaszcz i zacząłem owijać się z rana szalikiem. Co chwilę sięgam po kolejny kubek herbaty lub kawy, a będąc w domu, chowam się pod ciepłym kocem, licząc na zapadnięcie w sen zimowy i obudzenie się znów na wiosnę. Zacząłem aplikować sobie również cynamon i imbir w dużych dawkach, myśląc powoli o świątecznych przepisach. W końcu lada moment będzie trzeba zagnieść ciasto na piernik. Kiedy to lato tak szybko minęło? Na szczęście ku przetrwaniu tego melancholijnego okresu można ratować się jedzeniem, które rozgrzewa od środka. Taka właśnie jest ta owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan. Płatki owsiane gotuję leniwie w mleku roślinnym. Najlepiej smakują mi z migdałowym lub kokosowym, ale możecie po prostu wybrać swoje ulubione. Nie zapominam przy tym o cynamonie i szczypcie soli, dzięki czemu owsianka jest już słodka sama z siebie. Gdy nie mam czasu na powolne mieszanie w garnku, to moczę płatki przez noc w wodzie, a później tylko krótko gotuję na mleku. Ponoć nawet tak jest zdrowiej. Królem tej owsianki jest jednak banan, którego karmelizuję na maśle z odrobiną syropu klonowego lub miodu. Uwielbiam, gdy nabiera on cudownego złotego koloru i gdy staje się z wierzchu chrupiący, a w środku cudownie miękki. Po usmażeniu kładę go delikatnie na kremowej owsiance i posypuję solidną porcją orzechów pekan. Popijając kubek świeżo zaparzonej kawy z dripa, myślę, jak właśnie poranek stał się piękniejszy i już nawet ten parasol chroniący przed deszczem nie ciąży tak bardzo. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami, bo owsianka z karmelizowanymi bananami wprawia w doskonały nastrój, nawet gdy za oknem szaro i ponuro. To przepis na doskonały poranek. 🙂

Zdjęcie - Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan Łukasz Chyba zaakceptowałem już nadejście jesieni. Zrobiło się zimno, deszczowo i ponuro. Wczoraj, czując na własnej skórze po raz pierwszy od wielu miesięcy…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 750 ml dowolnego mleka (polecam migdałowe albo kokosowe wymieszane w stosunku 1:1 z wodą)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 żółte banany*
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego albo z agawy
  • garść orzechów pekan lub włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki cynamonu.
  2. Owsiankę gotuj powoli, często mieszając, przez około 15 minut, aż stanie się gęsta.
  3. W tym czasie na patelni rozgrzej masło lub olej kokosowy z miodem, lub syropem klonowym albo z agawy. Wsyp cynamon i wymieszaj. Podgrzewaj, aż pojawią się bąble powierza. Wrzuć obrane i przekrojone na pół plastry bananów.
  4. Banany smaż przez około minutę z każdej strony, aż staną się miękkie i apetycznie brązowe.
  5. Owsiankę przełóż do dwóch miseczek, ułóż kawałki karmelizowanych bananów i podawaj z orzechami pekan.

UWAGI

*Banany powinny być dojrzałe lecz jeszcze żółte i twarde. Inaczej szybko się rozlecą w trakcie smażenia.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo