Pełnoziarniste placuszki

(czas przygotowania około 30 minut)

Idealne na deser, śniadanie i jeszcze w zdrowszej wersji 🙂 Zapraszamy na pełnoziarniste placuszki z płatkami owsianymi!

Składniki:

  1. 100 g pełnoziarnistej mąki dobrej jakości
  2. 200 ml mleka
  3. 30g masła
  4. 2 jajka
  5. 40g płatków owsianych (najlepiej zmielonych)
  6. 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
  7. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  8. malutka szczypta soli
  9. ulubione owoce i np. prosty wegański krem czekoladowy – przepis tutaj

Przygotowanie:

mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane, mieszamy. Rozdzielamy żółtka od białek, masło roztapiamy i odstawimy aby przestygło.

Żółtka ubijamy z miodem/syropem klonowym, po chwili dodajmy mleko i masło. Ubijamy, wyłączmy mikser i za pomocą łyżki łączymy składniki mokre z suchymi.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.

Rozgrzewamy bardzo dobrze patelnię (jeśli nie jest teflonowa to dodajemy trochę tłuszczu) i smażymy pełnoziarniste placuszki z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Jeśli chcemy aby placuszki były w miarę równe to polecamy używać krążków do smażenia.

Pełnoziarniste placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami np. owocami, czekoladą, dżemem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo