Pieczeń wołowa na kwaśno (sauerbraten)

Pieczeń wołową na kwaśno, albo na dziko tak nazywana była w moim domu rodzinnym, robiło się zupełnie inaczej niż w Niemczech. Dopiero uczestnicząc w grupie kulinarnej  dowiedziałam się o tajnikach przygotowania tej pysznej, kruchej pieczeni. Po pierwsze, żeby miała ten wyjątkowy smak i kruchość musi poleżeć w marynacie co najmniej tydzień. Po drugie marynaty się nie gotuje, a po trzecie dodaje się dużo cebuli i przypraw. Aby osiągnąć ten wyjątkowy smak sosu dodaje się syrop z buraków cukrowych dostępny w każdym niemieckim sklepie, a także w wielu polskich sklepach.
Pieczeń wołowa na kwaśno  z kluskami, czerwoną kapustą i tym wyjątkowym w smaku sosem stanowi doskonałe danie obiadowe, które śmiało można zaserwować nie tylko na niedzielny obiad, ale także na obiad proszony.

Składniki:
1 kg mięsa wołowego na pieczeń
2 łyżki oleju kokosowego lub masła sklarowanego
3 łyżki syropu z buraków
sól
pieprz

Składniki zalewy:
2 cebule pokrojone w piórka
1/2 szklanka octu 20 %
10 szklanek wody
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
łyżka gorczycy

Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać, a następnie zalać mięso w garnku, nakryć i pozostawić na tydzień co jakiś czas obracając je.

Sposób przygotowania mięsa:
Po siedmiu dniach wyjąć mięso z zalewy, natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony. Do obsmażonego mięsa wrzucić część cebuli z marynaty, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Dodać syrop z buraków, doprawić solą, pieprzem, a na koniec zagęścić sos wodą rozmieszaną ze skrobią. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo