PIEROGI Z BOBEM – PRZEPIS NA OBIAD

Udostępnij

PIEROGI Z BOBEM – PRZEPIS NA OBIAD – przepyszne, delikatne ciasto wypełnione obłędnie smacznym bobem 🙂 Co można chcieć więcej od letnich pierogów? Dodatkowo zapraszam Was na mój kanał na YouTube gdzie możecie wygrać dwie moje najnowsze książki (Przepisy Joli Od śniadania do Kolacji i Przepisy Joli W rodzinnej kuchni) biorąc udział w konkursie 🙂


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Subskrybujcie mój kanał Przepisy Joli na YouTube (wystarczy kliknąć tutaj: PRZEPISY JOLI NA YOUTUBE )

Składniki:

aplikacja Przepisy Joli

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka=250 ml)
  • 1/4 kostki masła (o temp. pokojowej)
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • ok. 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg bobu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Zaczęłam od przygotowania ciasta: do mąki dodałam sól, masło, ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawinęłam w folię spożywczą (można też przykryć miseczką – jak na filmie) i odłożyłam na czas przygotowania farszu.

Bób ugotowałam do miękkości, obrałam go i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną na oleju cebulę, sól, pieprz i ugniotłam na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na duży placek i szklanką lub foremką wykrawałam kółka. Na każdym kółku ułożyłam porcję farszu i zlepiałam pierogi. Pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie. Pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem.


PIEROGI Z BOBEM - PRZEPIS NA OBIAD

Podobne przepisy

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo