Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana z ziemniakami

Jest to jedno z najsmaczniejszych sposobów przygotowania piersi z kurczaka. Tak jak kiedyś nie znosiłam szpinaku, tak teraz bardzo go lubię zwłaszcza w formie farszu do różnych potraw. Pierś ze szpinakiem zapiekana na ziemniakach to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które śmiało można zaserwować również na proszonym obiedzie.
Składniki:
6 ziemniaków
1 cebula
3 piersi z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
100 g sera mascarpone
100 g sera startego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie dodać do ziemniaków. Dodać  olej, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Liście szpinaku przebrać, usunąć ogonki, wypłukać, osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Dusić szpinak kilka minut cały czas mieszając. Dodać ser mascarpone, sól pieprz, pieprz ziołowy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 3 minuty i odstawić do ostygnięcia. Piersi z kurczaka oczyścić, wypłukać, obsypać przyprawami i ponacinać w kilku miejscach, a następnie w powstałe szczeliny nałożyć przygotowany szpinak. Tak przygotowane mięso ułożyć na ziemniakach, nakryć naczynie i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, posypać mięso startym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Tak przygotowane danie zaserwowałam z sałatką z roszponki. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo