Piersi z kurczaka duszone w zupie cebulowej ze śmietaną

Piersi z kurczaka  na dobre przyjęły się w naszej kuchni, dlatego już czasami brakuje mi pomysłu na ich przygotowanie. Jednak mając kontakt z moimi znajomymi, z którymi dyskutujemy o nowościach kulinarnych często przychodzą mi z pomocą dzieląc się nowymi przepisami. Tak było i tym razem. Ten  przepis na to danie obiadowe z udziałem piersi otrzymałam od Klaudii, która tak je zachwalała, że musiałam je wypróbować. Danie to faktycznie okazało się wyśmienite w smaku, a przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. 

Składniki:

4 piersi z kurczaka

200 ml śmietany 30 %

2 zupy cebulowe w proszku

pieprz

pieprz ziołowy

papryka mielona

czosnek granulowany

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty  i opiec na suchej patelni (w razie potrzeby dolać trochę marynaty), a następnie mięso wyjąć na talerz. Zupy cebulowe wsypać do śmietany i dokładnie wymieszać, a następnie wlać na patelnię, ewentualnie jeszcze przyprawić i zagotować. Na koniec do sosu włożyć odłożone piersi z kurczaka, przykryć patelnię i dusić około 15 minut na małym ogniu. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo