
Piersi z kurczaka duszone w zupie cebulowej ze śmietaną
Piersi z kurczaka na dobre przyjęły się w naszej kuchni, dlatego już czasami brakuje mi pomysłu na ich przygotowanie. Jednak mając kontakt z moimi znajomymi, z którymi dyskutujemy o nowościach kulinarnych często przychodzą mi z pomocą dzieląc się nowymi przepisami. Tak było i tym razem. Ten przepis na to danie obiadowe z udziałem piersi otrzymałam od Klaudii, która tak je zachwalała, że musiałam je wypróbować. Danie to faktycznie okazało się wyśmienite w smaku, a przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
200 ml śmietany 30 %
2 zupy cebulowe w proszku
pieprz
pieprz ziołowy
papryka mielona
czosnek granulowany
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i opiec na suchej patelni (w razie potrzeby dolać trochę marynaty), a następnie mięso wyjąć na talerz. Zupy cebulowe wsypać do śmietany i dokładnie wymieszać, a następnie wlać na patelnię, ewentualnie jeszcze przyprawić i zagotować. Na koniec do sosu włożyć odłożone piersi z kurczaka, przykryć patelnię i dusić około 15 minut na małym ogniu. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Smacznego.