Piersi z kurczaka zapiekane na ziemniakach

Piersi z kurczaka to mięso, które często gości w naszej kuchni. Już dawno przekonaliśmy się, że z tego mięsa można przygotować zarówno wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe jak i kotlety, roladki, można je też  w różny sposób zapiekać. Dlatego tym razem znowu przygotowałam piersi zapiekane na ziemniakach, ale marynowałam je w mleku. Przepis na tak przygotowane piersi otrzymałam od koleżanki, ale ja oczywiście postanowiłam przygotować je w formie zapiekanki, czyli taką potrawę, by nie trzeba było długo stać przy garach.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy
100 ml mleka
150 g startego sera żółtego
garść posiekanego szczypiorku
mąka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
6 ziemniaków
cebula

Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z musztardą. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu  i włożyć do marynaty na  godzinę.  W międzyczasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone w ósemki ziemniaki i pokrojoną w piórka cebulę wymieszane z odrobiną oleju, tymianku, soli i pieprzu.  Mąkę wymieszać z startym serem i posiekanym szczypiorkiem, a następnie w tak przygotowanej panierce obtoczyć wyciągnięte z marynaty mięso, które ułożyć ziemniakach.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 20 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by mięso ładnie przyrumieniło się. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo