
Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką
Składniki
- 500 g śliwek
- 450 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 10 g cukru waniliowego
- 7 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- ⅓ łyżeczki soli
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku i lekko studzimy. Dodajemy 100 g mąki pszennej, przyprawy korzenne oraz 30 g cukru. Mieszamy do uzyskania kruszonki i odstawiamy.
350 g mąki pszennej mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz drożdżami.
Dolewamy letnie mleko, jajko oraz olej. Zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45 minut.
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 30×40 cm.
Lekko zwilżamy je dłonią i układamy na nim śliwki. Dociskamy do ciasta i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 30 minut w temp. 175ºC na złoty kolor.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl