Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków

Ktoś kiedyś mi powiedział, że pyszne placki ziemniaczane powstają z mieszaniny ziemniaków surowych i gotowanych, ale jakoś nie bardzo mogłam sobie takie wyobrazić, aż do czasu kiedy postanowiłam je przygotować. Placki wyszły fantastyczne, dlatego stwierdziłam, że można do takiego ciasta dodawać różne dodatki, by powstawały różne wersje tych placków.
Składniki:
6 średnich ziemniaków surowych
6 średnich ziemniaków gotowanych
1/2 cebuli
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Dodatkowo:
śmietana 12% kwaśna
koperek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i cebulę. Następnie  zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę i wymieszać z tartymi i cebulą. Dodać jajko,  mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać  olej i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Zaserwowałam placki ze śmietaną wymieszaną z drobno posiekanym koperkiem i przyprawami.  Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo