Placuszki z cukinii gyros

Placuszki z cukinii, cebuli, jajka i mąki o smaku przyprawy gyros. Przyprawę gyros, dodaję do wszystkich wytrawnych placków, również do ziemniaczanych. Dzięki przyprawie, placki zyskują charakterystyczną smakowitość 🙂

Placuszki, z tego prostego przepisu, lubię najbardziej. Nie zapomnij, posolić startej cukinii i dokładnie odcisnąć sok. Placuszki smaż, na patelni z nieprzywierającym dnem, na mocno rozgrzanym oleju 🙂

Zdjęcie - Placuszki z cukinii gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na placki z cukinii

  • 1 większa cukinia 500 – 600 g
  • 7 – 8 łyżek mąki pszennej orkiszowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 mniejsza, drobno posiekana cebula
  • 2 większe posiekane ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros

Cukinię, zetrzyj na dużych oczkach. Do cukinii, dodaj 1/3 łyżeczki soli, pomieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut.

Cebulkę podsmaż na rumiano, na niewielkiej ilości oleju.

Z cukinii dokładnie, partiami wyciśnij nadmiar soku. Dodaj roztrzepane jajko, czosnek, mąkę, pietruszkę i przyprawę gyros. Całość pomieszaj.

Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzej porcję oleju.

Na patelnię, łyżką nakładaj małe porcje masy. Uformuj placuszki. Ja smażyłam po trzy, za jednym razem.

Kiedy placuszki zarumienią się z jednej strony, ostrożnie obróć je na drugą stronę. Gotowe placki z cukinii, układaj na papierowym ręczniku, do osączenia. Podawaj ciepłe 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Placuszki z cukinii gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo