Plastry schabu duszone z dynią i pieczarkami

Dawno nie przygotowywałam dań ze schabu w roli głównej, dlatego postanowiłam to dzisiaj nadrobić. Mając do dyspozycji moją ulubioną dynię i pieczarki stwierdziłam, że z takimi dodatkami na pewno wyjdzie super danie obiadowe. Nie pomyliłam się. Ponadto aby uzyskać bardziej wyrazisty smak tej potrawy postanowiłam plastry schabu przed smażeniem włożyć do przygotowanej według mojego autorskiego przepisu marynaty. 

Składniki:

4 plastry schabu

1/4 dyni hokkaido

cebula

200 g pieczarek

sól

pieprz 

sos sojowy

2 łyżki marynaty

100 ml śmietany 30 %

Składniki marynaty:

1/2 szkl. oleju

2 łyżeczki musztardy

przyprawa do kebaba

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Plastry schabu włożyć do marynaty na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i położyć wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z obydwu stron, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Zalać wszystko wodą i dusić pod przykryciem. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę dynię, przyprawić i chwilę dusić. Wlać śmietankę i gotować do zgęstnienia sosu. Smacznego. 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo