Podpłomyki z serkiem wiejskim

Zdjęcie - Podpłomyki z serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W czasach kiedy trudno w sklepie dostać drożdże wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przaśne podpłomyki. Nie wymagają one ani dodatku zakwasu, ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Nie potrzeba nawet piekarnika! Ciasto wyrabiamy i formujemy w kilka minut, placki wrzucamy na patelnię i gotowe.

Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 – 250 g
  2. letnia woda – 100 ml
  3. sól – 1 łyżeczka
  4. oliwa – 1 łyżka
  5. serka wiejskiego – 100 g
  6. posiekanego szczypiorku – 2 łyżki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy serek wiejski, posiekany szczypiorek, sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, ciasto wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę.
2. Wyrobione ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, każdą kulę delikatnie spłaszczamy i wałkujemy na cienki placek.
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Upieczone podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Podpłomyki z serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Podpłomyki z serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Podpłomyki z serkiem wiejskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo