Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste

Nieduże, ale za to mocno czekoladowe babeczki. Chyba nie ma czekoladożercy, który dałby im się radę oprzeć. Ja nawet nie próbuję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą 😀

Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ok. 50-70 g posiekanej mlecznej czekolady

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli: mleko, olej oraz jajka. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać, aż się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek (lub papilotki) napełnić ciastem do 7/8 ich wysokości i piec je w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

Zdjęcie - Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo