Potrawka z cukinią, kalarepą, papryką i kiełbasą

Jak już zauważyliście przeglądając mój blog, potrawki z różnych warzyw z dodatkiem albo kiełbasy bądź mięsa często goszczą w mojej kuchni. Jakoś tak od dłuższego czasu uwielbiamy takie jednogarnkowe dania z dużą ilością różnych warzyw, które zaserwowane z pieczywem doskonale nadają się na szybkie danie obiadowe. Po raz pierwszy wykorzystałam kalarepę, która pozostała mi po przygotowaniu zupy oraz  ajwar i to był naprawdę dobry pomysł, bo potrawka uzyskała zupełnie  nowy smak.
Składniki:
100 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy wiejskiej wędzonej
1 cebula
2 pomidory
2 duże papryki czerwone
2 mniejsze cukinie
1 duża kalarepa
pół szklanki pasty pomidorowej
2 łyżki ajwaru  ( pasta paprykowa)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić do garnka i wytopić. Następnie wrzucić  pokrojoną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać  pokrojone papryki, cukinie, obraną i pokrojoną w kostki kalarepę. Pomidory wrzucić do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą, by skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki pokroić je w kostkę i dorzucić do papryki. Kiełbasę obierać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać  do reszty. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem wszystko dusić. Na koniec dodać pastę pomidorową, ajwar i  doprawić solą,  pieprzem i pozostałymi przyprawami. Potrawkę można zaserwować z chlebem lub chlebkami pita podpieczonymi na patelni grillowej. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo