Proste ciasto z rabarbarem

Bardzo lubię takie przepisy. Proste, a nawet banalne i trochę oldschoolowe. Łapiecie się czasem na tym, że poszukujecie coraz to nowych przepisów, nowych smaków i nowatorskich połączeń, a zapominacie o smakach, na których większość z nas się wychowała? Bo ja czasami tak mam. A prostota i klasyka w kuchni zawsze obronią się same. Wracam więc do przepisu, który być może znacie, na proste i pyszne ciasto jogurtowe, które przygotowałam z rabarbarem. Z całą pewnością przygotuję je też z innymi owocami. Jest dziecinnie proste i takie pyszne, że znika błyskawicznie. Spróbujcie sami!
Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
(blaszka 39×27,5)
1 szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
3 łodygi rabarbaru
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dajemy jogurt, pastę waniliową, jajka i olej i wszystko razem mieszamy. Płynne składniki przelewamy do miski z sypkimi składnikami i krótko mieszamy, do powstania jednolitej masy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 35 minut.
Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo