Przepis na delikatne naleśniki

Bardzo delikatne, puszyste naleśniki na lato. Receptura, nieznacznie różni się od przepisu na tradycyjne naleśniki. Tutaj oddzielam żółtka od białek i białka ubite na sztywno z solą, dodaję do ciasta na końcu.

Naleśniki podaj z sezonowymi owocami, jabłkami smażonymi z cynamonem lub z serkiem śmietankowym 🙂

Zdjęcie - Przepis na delikatne naleśniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na delikatne naleśniki / około 11 sztuk

  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody niegazowanej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • sól na koniec małej łyżeczki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżka oleju

W miseczce, wymieszaj rózgą kuchenną – wodę, mleko i żółtka.

Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj wszystko na małych obrotach. Dodaj cukier i olej, ponownie pomieszaj składniki.

Białka ubij na sztywno z solą. Sztywną pianę, dodaj do ciasta, ostrożnie pomieszaj składniki.

Ciasto odstaw na 30 minut.

Naleśniki smaż na średnim ogniu, na patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem. Na początku smażenia i co 3 – 4 naleśnik, posmaruj patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.

Podaj z owocami, konfiturą, jabłkami smażonymi z cynamonem, twarogiem, jogurtem lub śmietaną….mniam 😛

Zdjęcie - Przepis na delikatne naleśniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo