Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki.

Placuszki są na proszku do pieczenia, a nie jak w przypadku tradycyjnych racuszków na drożdżach. Taka zamiana sprawia, że szybciej możemy je usmażyć i nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.

Racuchy na kefirze są delikatne, lekkie i doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury i pyszna kolacja gotowa.

W sezonie letnim racuchy możesz usmażyć ze świeżymi owocami sezonowymi np. jagodami lub malinami.

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i zawsze się udaje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

Zdjęcie - Racuchy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RACUCHY NA KEFIRZE

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka

Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir wywieszany z żółtkami i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z ciastem.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe.

Zdjęcie - Racuchy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuchy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuchy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuchy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuchy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo