Rozgrzewająca zupa z kurczaka z dodatkiem imbiru

Taka zupa jest najlepszym lekarstwem na przeziębienia, ponieważ  dodatek imbiru powoduje, że staje się ona rozgrzewająca. Jak powszechnie wiadomo imbir wzmacnia odporność, leczy przeziębienia, poprawia krążenie krwi. Dlatego warto dodawać go do naszych potraw. Taką zupę z kurczaka z dodatkiem imbiru miałam okazję jeść pierwszy raz w życiu i to dzięki Pani Ullrike Hendriks, która ugotowała ją dla naszej wspaniałej grupy. Teraz już często będę ją przygotowywać i polecać moim znajomym i rodzinie.
Składniki:
4 udka z kurczaka
mniejszy seler
2 pietruszki
4 marchewki
1 por
kawałek imbiru
natka pietruszki
sól
pieprz
sucha jarzynka domowa

Sposób przygotowania:
Udka wyczyścić, zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli, pieprz, łyżka suchej jarzynki, oraz obrany i drobno pokrojony lub starty imbir. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie obrać warzywa i drobno pokroić. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je, obrać i  pokroić, a rozdrobnione warzywa wrzucić do wywaru. Gotować do miękkości. Dodać pokrojone mięso i ewentualnie jeszcze doprawić. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Zupę serwować z ugotowanym osobno makaronem nitki. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo