Ryba duszona na warzywach w śmietanie

Tak przygotowana ryba powstała według mojego autorskiego przepisu okazała się wyśmienita w smaku. Już nie raz przygotowywałam rybę z różnymi warzywami, ale z dodatkiem śmietanki nigdy. Dlatego tym razem coś mnie podkusiło i to zrobiłam.
Rozmawiając z mężem na temat dań rybnych przyznałam mu teraz rację, że ryba jest ok, ale tylko taka duszona, czy zapiekana, bo jeśli chodzi o tą tradycyjną czyli smażoną w panierce to jakoś nie przepadam za nią.

Składniki:
3 szt filetu rybnego
kilka szalotek
kawałek pora
2 pomidory
papryka czerwona
cukinia
olej
100 ml słodkiej śmietany
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
1/4 łyżeczki przyprawy Ras el hanout

Sposób przygotowania:
Rybę oprószyć solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, pieprzem cytrynowym  i odłożyć na 30 minut. Szalotkę pokroić w piórka, a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać pokrojony w pół plasterki por, cukinię, w kostkę wyczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę i pokrojone w większą kostkę pomidory,doprawić solą, pieprzem,  pieprzem ziołowym i przyprawą Ras el hanout, wymieszać.   Dolać trochę wody i razem wszystko dusić. Wlać śmietanę, wymieszać i chwilę gotować. Na koniec na tak przygotowanych warzywach ułożyć filety rybne, patelnię nakryć pokrywką i wszystko dusić na małym ogniu około 15 min. Tak przygotowaną rybę zaserwowałam z ryżem. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo