Ryba zapiekana na ryżu z warzywami

Dania rybne co raz bardziej mi smakują, zwłaszcza takie, które komponuję sama. Wymyślam różne dania z rybą w roli głównej, ale najczęściej takie proste, szybkie w przygotowaniu no i oczywiście wyjątkowe w smaku, dzięki stosowaniu przeróżnych przypraw, choćby mojej ulubionej Ras el hanout.

Składniki:
3 szt filetu rybnego
1 cebula czerwona
1/2 papryki czerwonej
1 marchewka
olej
łyżka masła
sol
pieprz
2 torebki ryżu

Składniki marynaty:
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka curry
pieprz grubo mielony z kolendrą
1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zanurzyć w niej filety rybne i odłożyć na 15 minut.

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem z dodatkiem masła. Dodać wyczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną w paski paprykę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Chwilę razem smażyć. Doprawić solą, pieprzem. Filety rybne wyjąć z marynaty. Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente, a następnie wlać pozostałą marynatę i dodać przesmażone warzywa. Dokładnie wymieszać, Na tak przygotowany ryż ułożyć filety rybne. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo