Ryż z ciecierzycą i pomidorami

Zdjęcie - Ryż z ciecierzycą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Od pewnego czasu puszka ciecierzycy jest moim must have podczas każdych większych zakupów. Czasami moczę tę suszoną i gotuję następnego dnia,  ale wersja puszkowa bardziej mi odpowiada. Znacznie skraca czas przygotowania, poza tym  obiad może być całkowicie spontaniczny. Dzisiejsze danie jest mega proste a takie pyszne, że trudno uwierzyć, że ten smak pochodzi tak naprawdę tylko z trzech składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Źrodło:  Paola Gavin, Hazana

Składniki Instrukcje

Ryż opłukać i odsączyć. Rozgrzać oliwę w garnku lub dużej płaskiej patelni. Wrzucić cebulę  i oregano.Smażyć ok. 10 min, aż cebula zacznie nabierać złocistej barwy. Wsypać ryż i dokładnie zamieszać, aby obtoczyć ziarna w oliwie. Dodać ciecierzycę i pomidory (wcześniej smażone i obrane ze skórki chyba, że używacie  z puszki). Wlać gorącą wodę. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 min., aż ryż wchłonie wodę, a na powierzchni powstaną niewielkie zagłębienia. Podawać na gorąco, posypane obficie posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ryż z ciecierzycą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo