Ryż ze szpinakiem i ziołami

Jak już pisałam w mojej rodzince zawsze byli amatorzy szpinaku, chociaż ja raczej się do nich nie zaliczałam. Jednak  od pewnego czasu  takie potrawy całkowicie mnie przekonują i staram się je coraz częściej przygotowywać. Dzisiaj przygotowałam ryż ze szpinakiem i ziołami, danie nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale pyszne i aromatyczne.
Składniki:
1 kg szpinaku mrożonego
1 szkl. ryżu
2 cebule
1/2 szkl oleju
2 szklanki wody
garść posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka, koperek)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą

Sposób przygotowania:
Szpinak włożyć do garnka i powoli rozmrażać na małym ogniu. W między czasie obrać cebule, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju tak długo, aż stanie się szklista. Tak przygotowaną cebulę przełożyć do odparowanego szpinaku. Chwilę razem podusić, a następnie wsypać ryż, zalać wodą i gotować do miękkości ryżu. Na koniec wrzucić posiekane zioła, dodać przyprawy, wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo