Sałatka z roszponki i konserwowego selera

Przepis na tą sałatkę otrzymałam od siostrzenicy mojego męża Beatki, która wyszła za mąż za Niemca. Jej mąż ma swoje tradycje i przepisy na różne potrawy nie tylko świąteczne, ale również te na co dzień. Jedną z nich jest ta pyszna sałatka z roszponki i konserwowego selera, która w jego domu serwowana była w okresie świąt Bożego Narodzenia. Sałatka ta faktycznie jest przepyszna, lekka i orzeźwiająca, dlatego mogę śmiało ją polecić.
Składniki:
250 g sałaty roszponki
słoik selera konserwowego
2 cebulki szalotki

Składniki na sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz świeżo mielony

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej w małym słoiczku.

Przygotowanie sałatki:
Umyć i osuszyć roszponkę, a następnie wrzucić do miski. Dodać obraną i drobno pokrojoną szalotkę oraz odcedzony seler konserwowy. Polać przygotowanym sosem i przed podaniem wymieszać.  Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo