Schab przekładany serem ziołowym

O tak przygotowanym schabie dowiedziałam się od znajomej, z którą lubię dyskutować na tematy kuchenne, często wymieniając się różnymi przepisami. Tak było i w tym przypadku. Tak zachwalała mi tą potrawę, że postanowiłam ją w najbliższym czasie wypróbować. Muszę przyznać, że faktycznie mięso przekładane serkiem z ziołami okazało się przepyszne. Soczyste, kruche i niezwykle aromatyczne.
Podane z  ziemniakami pieczonymi z cebulą w piekarniku i sałatką z roszponki stanowiło wyśmienite niedzielne danie obiadowe, , ale to był już mój pomysł jak je zaserwować.

Składniki:
800 g schabu
200 g serka śmietankowego
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek mielony

Sposób przygotowania:
Mięso umyć obrać z tłuszczu, a następnie zrobić nacięcia co 2 cm, a na koniec natrzeć solą i pieprzem również między nacięciami. Serek śmietankowy przełożyć do miski, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany ser ponakładać w nacięcia, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Nakryć i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 90 minut. 15 minut przed końcem  pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zrumieniło. Tak przygotowane mięso zaserwowałam z ziemniakami pieczonymi z cebulą w piekarniku i sałatką z roszponki. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo