Scones z kurkami

Zdjęcie - Scones z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O kurka! Dzisiaj propozycja na szybkie bułeczki scones, które nie wymagają wyrastania. Ich smak wzbogaciłam o kurki i rozmaryn.

Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 – 300 g
  2. sól – 1,5 łyżeczki
  3. woda lub mleko – 100 ml
  4. jajko – 1 szt.
  5. kurek + łyżeczka oleju roślinnego – 50 g
  6. gałązka rozmarynu – 1 szt.
  7. mascarpone lub jogurtu naturalnego – 4 łyżki
  8. proszku do pieczenia – 2 łyżeczki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Na patelni podsmażamy przez kilka minut kurki. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, podsmażone kurki, mascarpone i mleko. Mieszamy do połączenia składników.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wycinamy krągłe bułeczki wysokości ok. 2 cm.
3. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, dekorujemy rozmarynem, smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut.

Zdjęcie - Scones z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Scones z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Scones z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo