Sernik z żurawiną

Świąteczny sernik waniliowy na spodzie z pierników oraz z dodatkiem żurawiny. Udekorowałam go gałązkami choinki aby nabrał jeszcze bardziej świątecznego charakteru 🙂

Świeża żurawina rewelacyjnie zachowuje się podczas pieczenia. Nie wysycha i ma bardzo żywy czerwony kolor.  Można ją dostać na bazarach, w supermarkecie i w warzywniakach. Z powodzeniem nadaje się też tutaj żurawina mrożona. jJeśli nie uda się nam jej kupić, wówczas można użyć suszonej (namoczonej we wrzątku) i dodać ją do masy serowej a nie na wierzch.

Do tego sernika użyłam pierników w czekoladzie z nadzieniem z marmolady. Możecie użyć oczywiście innych. Można kupić gotowy zmielony twaróg dobrej jakości lub użyć zmielone już kostki twarogu śmietankowego paczkowane po 230 g (ja użyłam 3 takich opakowań + 250 g mascarpone).

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo