Smażone kalmary z domowym sosem aïoli

Tak się świetnie składa, że coraz częściej i w Polsce kupić można dobrej jakości owoce morza. Ostatnio skusiłam się na kalmary. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób, jako chrupiąca przekąskę.

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krążki kalmarów obtoczone w cieście podaje się z czosnkowym sosem aioli- na bazie majonezu. Poniżej instrukcja, jak przygotować go od podstaw, z domowym majonezem w roli głównej.

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego kilka kropli cytryny i gotowe!

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

  • kalmary – ok. 8 szt
  • jajko – 2 szt
  • mąka – 1 szklanka
  • mleko – ok. 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • cytryna – do skropienia kalmarów
  • olej – do głębokiego smażenia
  • sos aioli
  • jajko – 1 szt
  • olej roslinny np. rzepakowy – 3/4 szklanki
  • musztarda dijon – 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny – do smaku
  • sól – do smaku
  • czosnek – 1 ząbek

Sposób przygotowania

sos aioli: do wysokiego naczynia wbij jajko (dokładnie umyte, świeże, z pewnego źródła), wlej olej, dodaj musztardę, szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny. Włóż blender („żyrafę”), by dotykał dna naczynia. Włącz i ruszaj w górę i w dół, aż masa zgęstnieje. Tak powstały majonez przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Kalmary oczyść (oderwij zewnętrzne małe płetwy), pokrój na ok. 1,5 cm kawałki. Ośmiorniczki zostaw w całości.

Z mąki, jajek i mleka z dodatkiem proszku do pieczenia przygotuj ciasto. Gdy jest zbyt gęste, dodaj nieco więcej mleka. W cieście maczaj kalmary i smaż na złoto (krótko, ok. 2-3 minut) w rozgrzanym oleju. Odcedź, osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przypraw solą (niezbyt dużo, owoce morza są same z siebie słone), skrop sokiem z cytryny, podawaj sosem aioli.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo