Spring rolls z warzywami

Czasem zdarza się, że potrzebujemy błyskawicznej przekąski, która nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Gdyby do tego jeszcze była niskokaloryczna to już w ogóle świetnie! Proponowane przeze mnie w dzisiejszym poście spring rolls z warzywami i tofu z pewnością spodobają się niespodziewanym gościom, a jednocześnie nie spowodują, że będziesz zmuszona spędzić pół dnia w kuchni.

Spring rolls z warzywami
Składniki (16 sztuk):
16 płatków papieru ryżowej
1 wędzone tofu (można pominąć lub zamienić w niewegańskiej wersji np. na kurczaka)
1 spora papryka czerwona
2 marchewki średniej wielkości
1 duży ogórek
150g sałaty, kapusty lub miksu sałat
odrobina oleju

Składniki na sos:
3 łyżki jogurtu (najlepiej sojowy lub inny o neutralnym smaku)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka płynnego słodzidła
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Warzywa pokrój w słupki.
2. Tofu pokrój na grube plastry, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
3. Usmażone tofu pokrój na podłużne kawałki (najlepiej plaster podzielić na dwie części przecinając wzdłuż).
4. Papier ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie nakładaj farsz- troszkę sałaty, słupek tofu, po 2 cienkie słupki warzyw. W przypadku spring rollsów nie należy przesadzać z ilością farszu, gdyż będzie problem z zawinięciem papieru.
5. Zawiń papier ryżowy po bokach, a następnie roluj całość do momentu skończenia się papieru (zdjęcia z tym krokiem znajdziesz na opakowaniu papieru ryżowego).
6. Gotowe spring rolls podawaj z sosem.

Przygotowanie sosu:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj czosnek.
3. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Spring rolls z warzywami to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Gdy masz więcej czasu możesz dodatkowo podsmażyć spring rollsy na oleju i otrzymasz coś w stylu wegańskich sajgonek.

Jeśli chodzi o farsz to w przepisie na spring rolls z warzywami istnieje pełna dowolność pod kątem doboru dodatków. Papryka, marchewka, ogórek to proste, ogólnodostępne składniki, które łatwo przygotować do farszu. Możesz jednak dobierać dowolne dodatki np. cukinię, seler naciowy, kiełki, awokado, makaron ryżowy lub mango. Możesz również pobawić się przyprawami i dodać sok z limonki, świeżą miętę, kolendrę lub melisę.

Spring rolls z warzywami to jedna z propozycji na pyszne i zdrowe potrawy na słono, jakie znajdziesz do wypróbowania. Zachęcam Cię gorąco do zajrzenia do ebooka „Zdrowe posiłki” .

Znajdziesz w nim aż 20 różnych, dotąd nie publikowanych autorskich przepisów na pyszne śniadania, obiady i desery. Więcej informacji o ebooku przeczytasz tutaj.

Sprawdź jeszcze inne propozycje na potrawy na słono, które cieszą się dużą popularnością na blogu:

kalafior z piekarnika
Krem z batatów i marchewki
Wegańskie pieczone pierogi

kalafior z piekarnika (wegański)
prosty krem z batatów i marchewki (wegański)
pieczone pierogi z farszem z brokułów (wegańskie)
risotto dyniowe z kurkami
błyskawiczny makaron udon z warzywami (wegański)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:
Smacznego!

a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

ZapiszZapiszZapisz-

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo