Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem

Taką surówkę, jeśli jeszcze jej nie znacie, po prostu musicie sobie zrobić.

Jest pyszna i bardzo uniwersalna, będzie pasowała do większości dań mięsnych.

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 długi ogórek zielony
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka majonezu babuni)
  • odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Kapustę szatkujemy.

Obranego ogórka kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę dzielimy wzdłuż na pół, i kroimy na mniejsze kawałki.

Koperek drobno siekamy.

Kwaśną śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny (lub ocet winny). Doprawiamy ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka), solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy.

Polecam również mój przepis na grillowe menu 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo