Surówka z pasternaku i jabłka

Zdjęcie - Surówka z pasternaku i jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasternak z wyglądu podobny do piertuszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał.
Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Surówka z pasternaku i jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki :

1 korzeń pasternaku – 250 g
1 duże jabłko – 200 g
200 g jogurtu
2 łyżki sokiu z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki

Przygotowanie:

  • wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem
  • pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym
  • przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Surówka z pasternaku i jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo