
Syrop z mięty

Ostatnio będąc na ogródku szwagierki zostałam obdarowana większą ilością mięty. Pomyślałam wtedy, że wysuszę liście i w zimę będzie jak znalazł. Jednak przypomniało mi się, że nie tak dawno piłam pyszny napój o smaku miętowym u naszych znajomych, którzy co roku przygotowują syrop miętowy. Syrop taki latem doskonale nadaje się do sporządzania napoju skutecznie gaszącego pragnienie, a zimą jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.
Dowiedziałam się również, że syrop można stosować przy dolegliwościach żołądkowych, czy też obniżonej odporności. Dlatego i ja postanowiłam otrzymaną miętę wykorzystać do sporządzenia syropu.
Składniki:
20 – 25 gałązek mięty
1 litr wody
500 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Gałązki mięty dobrze wypłukać, a następnie włożyć do garnka z wodą i gotować około 20 minut. Po tym czasie wywar odłożyć najlepiej do następnego dnia. W następnym dniu wyjąć gałązki mięty, dodać cukier i cytrynę i gotować do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop wlewać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.