
Szybki deser z truskawkami, mascarpone i bezą
Dzień dobry 🙂 Sezon na truskawki jeszcze trwa, niestety już będzie się niedługo kończył, dla mnie za szybko. Dobrze, że zdążyłam już zamrozić, teraz tylko korzystamy i jemy 😉 Dzieci bardzo chciały deser z bezą, więc powstał taki na szybko z mascarpone. Robi się go szybciutko i jest bardzo smaczny 🙂 Polecam i miłego dnia Wam życzę 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml mleka 2%
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 10–12 bez
- truskawki
1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Serek mascarpone przekładamy do miseczki i dodajemy do niego mleko, mieszamy rózgą lub łyżką do momentu, aż składniki się połączą. Wtedy dodajemy miód lub syrop klonowy i mieszamy raz jeszcze.
2. Na spód szklanek dajemy kilka pokrojonych truskawek, następnie na nie rozkruszamy po jednej bezie, na bezy dajemy nasz krem. Na krem dajemy ponownie truskawki i na wierzchu rozkruszamy bezy. Smacznego 🙂