Szybkie bałkańskie rogaliki drożdżowe (kifle)

Te szybkie w przygotowaniu bałkańskie rogaliki drożdżowe miałam okazję nie dawno pokosztować będąc uczestnikiem innej grupy kulinarnej, gdzie uczestnikami są przedstawiciele różnych kuchni. Przyglądając się jak szybko można przygotować takie drożdżowe ciasto po prostu zaniemówiłam. Pulchne, nie klejące się i doskonale poddające się wszelkim obróbkom.
Dlatego długo nie mogłam czekać i po paru dniach postanowiłam sama takie przygotować. Najpierw postanowiłam przygotować je z marmoladą. Okazały się przepyszne.

Składniki:
50 dkg mąki
300 ml letniego mleka
2 jajka
szkl. oleju
1 żółtko plus łyżka mleka do posmarowania
42 g drożdży (mała kostka)
łyżeczka cukru i szczypta soli
różne nadzienia mogą być słodkie jak i ostre
U mnie marmolada

Sposób przygotowania:
Mąkę, jajka, olej, rozkruszone drożdże, cukier i sól dokładnie wymieszać, a następnie dodać ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie jescze raz przerobić ciasto i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na kole, rozwałkować w koło i pokroić w trójkąty tak jak się kroi się tort. Smarować marmoladą i zwijać szerszą stroną ku cienkiej formując rogaliki. Smarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut góra dół. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo