Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Zdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 170 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g płatków migdałów
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Rabarbar kroimy na kawałki i oprószamy łyżką cukru.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym rózgą kuchenną.

Następnie dolewamy olej i jogurt. Mieszamy dość delikatnie do połączenia składników.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łopatką.

Ciasto przekładamy do formy o wym. 20×30 cm wyłożonej pergaminem.

Na górę ciasta wsypujemy pokrojony rabarbar i dociskamy lekko do ciasta.

Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180ºC przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo