Tagliatelle z leśnymi grzybami

Makaron lubimy, ale tak naprawdę nie gości tak często w naszej kuchni. Jednak teraz gdy mam tyle grzybów do dyspozycji, pomyślałam, żeby przygotować coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i pysznego zarazem. Zdecydowałam się połączyć makaron z grzybami i był to dobry pomysł, bo tak przygotowany okazał się doskonałym i pożywnym daniem obiadowym.

Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
400 g grzybów leśnych (mrożonych lub świeżych)
200 g śmietany 30%
2 żółtka
posiekana natka pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Oczyszczone i rozdrobnione grzyby wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie intensywnie przesmażyć, aż wyparuje cały sok. Dodać masło i smażyć na małym ogniu, aż grzyby zmiękną. Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i gotować przez kilka minut. Powstały sos odstawić, by się trochę ochłodził. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Do sosu dodać surowe żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec sos wymieszać z odcedzonym makaronem, nakryć przykrywką na kilka minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo