Talarki ziemniaczane z piekarnika

Zdjęcie - Talarki ziemniaczane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry 🙂 Pyszne talarki ziemniaczane możemy potraktować jako przekąskę np. z sosem czosnkowym lub inny, ale jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ugotowanych. Takie pieczone z ziołami są naprawdę pyszne, ja dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam je startym serem grana padano. Smakowały na pewno bardzo dzieciakom, nam również. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • około 1 kg ziemniaków
  • słodka papryka w proszku
  • oregano
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • starty twardy ser np. garana padano

1. Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry (nie za grube) ja kroiłam w takie 0,5 cm. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
2. Skraplamy oliwą, posypujemy ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem. Ja przemieszałam wszystko jeszcze drewnianą łyżką.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut. Co 15 minut możemy ziemniaczki przemieszać. Po tym czasie ziemniaczki posypujemy startym serem i pieczemy 10-15 minut na termoobiegu. Podajemy do obiad lub jako przekąska 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Talarki ziemniaczane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Talarki ziemniaczane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Talarki ziemniaczane z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo