Truskawki pod kruszonką

Czas czytania: 3 min Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką to najszybszy pieczony deser na upalne dni. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na spędzanie dłuższych chwil w kuchni. To całkiem zrozumiałe, ale coś słodkiego chciałoby się przekąsić, truskawki pod kruszonką to jest to! Szybkie przygotowanie i wyśmienity smak tak można podsumować dzisiejszy przepis. Namawiam do spróbowanie jeszcze ciepłej kruszonki podanej z dużą porcją lodów, smakuje to obłędnie!

Sezon truskawkowy w pełni i koniecznie trzeba wykorzystać je nie tylko do wspaniałych koktajli, lodów czy dżemów. Truskawki to dobro, które szybko znika ze straganów, trzeba się więc nimi nasycić.

Przepis na kruszonkę nie jest typowy, kruszonka z dzisiejszego przepisu jest dość „mokra” i bez schłodzenia może przysporzyć trochę kłopotu z rozkładaniem jej na wierzchu deseru. Kruszonkę możemy przygotować w malakserze lub ręcznie, nie jest potrzebne chłodzenie jej przed pieczeniem, ale taki zabieg niewątpliwie ułatwi rozkładanie jej na truskawkach. Deser ten piekę od czasu pojawienie się truskawek przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego też przygotowuję kruszonkę z podwójnej porcji. Jedną część wykorzystuję od razu do ciasta, a druga zamrażam. Jeśli będziecie używać mrożonej kruszonki, pamiętajcie, aby wyjąć ją trochą wcześniej z zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej będzie się kruszyła. Można też zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypać po truskawkach.

Truskawki wystarczy pokroić w plasterki i posypać je odrobiną cukru waniliowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która żeluje zapieczone truskawki. Koniecznie dodajcie do truskawek cukier waniliowy lub ziarenka wanilii, to bardzo podkręca ich smak.

Dziś zaproponowałam Wam truskawki pod kruszonką, ale w sezonie letnim możecie przygotować wiele innych pysznych wariacji. Wspaniale będą smakowały maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest. Owoce można mieszać ze sobą, tworząc nowe fantastyczne smaki tego deseru. Bawcie się dobrze i smacznie mamy przecież piękne lato!

Zdjęcie - Truskawki pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrint

Truskawki pod kruszonką Prosty i bardzo szybki przepis! Course Ciasto Cuisine Polish Keyword truskwaki
Servings 8
Author Anna

Ingredients

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru najlepiej drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 600 g truskawek lub maliny, jeżyny, jagody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii

InstructionsPrzygotowanie kruszonki

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. z opcja termoobiegu.
  • Do miski wsypać wszystkie składniki suche na końcu dodać masło, wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy jogurt i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć do zamrażalnika na czas przygotowania truskawek. Kruszonkę można również zrobić wcześniej i zamrozić na dłuższy czas.
  • Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, osuszyć, pokroić na plasterki, truskawki przełożyć do miski dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać do połączenia się składników. Do formy do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na wierzch grubo rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 35 minut, upieczona kruszonka powinna być w złoto-brązowym kolorze. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić przed podaniem. Truskawki pod kruszonką wspaniale smakują podane z gałką lodów.
  • Smacznego!

NotesZ podanej ilości składników kruszonkę można przygotować zapiekane owoce w mniejszej formie np. 23-24 cm średnicy, wystarczy zmniejszyć ilość truskawek do około 400 g, a kruszonkę pozostawić w takiej samej ilości. Warstwa kruszonki będzie grubsza, ale nadmiar je zupełnie nie przeszkadza wręcz przeciwnie.

Artykuł Truskawki pod kruszonką pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo