Warzywa z mięsem a la bigos

Bigos z cukinii z dodatkiem kiełbasy jest ogólnie znany, dlatego tym razem postanowiłam  przygotować bigos z cukinii, ale z dodatkiem mięsa wieprzowego,  pieczarek i innych warzyw.  Wyszło doskonałe jednogarnkowe danie obiadowe, które śmiało można również zaserwować jako gorącą kolację na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych.
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego od szynki
4 większe marchewki
4 średnie cukinie
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 mniejszy por
1 puszka pokrojonych pomidorów lub 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
czosnek mielony
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić w kostkę gulaszową, a następnie obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem mielonym i dokładnie wymieszać.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej, na który wrzucić   przyprawione mięso. Smażyć z każdej strony, aby nabrało ładnego koloru, a następnie przełożyć do garnka. Dolać wody i dusić.  Gdy  mięso zostanie przesmażone i przełożone do garnka, na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę, obrany i pokrojony w półplasterki por i pokrojone pieczarki, a następnie dorzucić do mięsa. W między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach umytą, ale nie obraną cukinię i obrane marchewki, które dorzucić do garnka. Dolać odrobinę wody i dusić całość do miękkości. Dodać sól, pieprz, pieprz ziołowy i paprykę ostrą. Na koniec dodać pokrojone pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotować, ewentualnie jeszcze doprawić, by potrawa była wyrazista w smaku. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo