Wątróbka drobiowa z brokułami

Do tej pory znałam tylko wątróbkę drobiową przygotowaną tradycyjnie, ale mój mąż miał ochotę znowu na jakiś eksperyment z jej udziałem i podsunął mi pomysł na wątróbkę z brokułami, ba nie tylko pomysł, ale i przepis, który gdzieś wyszperał. Cóż miałam robić, tym bardziej, że składniki tego dania sam zakupił. Wątróbka w tym wydaniu naprawdę jest godna polecenia. Pycha.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 brokuł
1 jabłko
2 cebule
2 łyżki masła
3 – 4 łyżki mąki
1 szklanka rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i odłożyć. Jabłko i cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę, a następnie dodać jabłko. Chwilę dusić, dolać rosół i gotować, aż cebula i jabłko staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wszystko zmiksować na kremowy sos.  W między czasie wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić z błonek  Na patelni rozgrzać olej, a następnie ułożyć oprószoną mąką wątróbkę. Podsmażyć ją z każdej strony pod pokrywką, bo bardzo strzela.  Ponownie postawić na piec sos, wrzucić wątróbki i różyczki brokuła, delikatnie przemieszać i chwilę jeszcze razem podusić. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo