Wegańskie babeczki z kremem

Chrupiące babeczki z delikatnym kremem i bez dużej ilości tłuszczu? To możliwe! A do tego bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Jeśli lubisz kruche ciastka to te wegańskie babeczki z kremem z pewnością podbiją Twoje serce!

Wegańskie babeczki z kremem
Składniki na spód (ok. 12 sztuk):
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki odżywki białkowej (można zamienić na dodatkowe 0,5 szklanki płatków owsianych)
1 szklanka suszonych daktyli
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
ok. 7 łyżek wody
1,5 łyżeczki cynamonu

Składniki na krem waniliowy:
2/3 szklanki wody lub mleka
1 łyżka dowolnego słodzidła
ziarna wanilii lub cukier z prawdziwą z wanilią
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)

Przygotowanie spodu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Płatki owsiane zmiel za pomocą blendera lub robota kuchennego do uzyskania konsystencji mąki.
3. Gdy daktyle namokną odlej z nich wodę, a następne zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji musu.
4. Wszystkie składniki wymieszaj w jednym naczyniu, a następnie wymieszaj dodatkowo dłoni do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Wytnij paski z papieru do pieczenia i ułóż je na krzyż na dnie foremki do muffinek. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wyciągnąć upieczone babeczki z formy.
6. Następnie wyłóż dno i brzegi każdej foremki na muffiny masą. Zostaw wgłębienie na krem. Powtórz czynność do momentu aż masa na spód się skończy.
7. Babeczki piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C (góra- dół).

Przygotowanie kremu waniliowego:
1. Większość mleka lub wody podgrzej w garnuszku.
2. W kubku wymieszaj resztę mleka z mąką ziemniaczaną.
3. Do gotującego się mleka dodaj kurkumę, słodzidło i ziarna wanilii.
4. Do kubka wlej 1 łyżkę gotującego się mleka i wymieszaj. Następnie wlej zawartość kubka do garnuszka i mieszaj.
5. Gotuj na małym ogniu do momentu pojawienia się bąbelków w kremie.
6. Gotowy krem przełóż do upieczonych babeczek.Górę możesz posypać wiórkami kokosowymi, udekorować owocami lub innymi dodatkami.
7. Przed podaniem schłódź babeczki z kremem w lodówce, żeby krem stężał.

W przepisie wykorzystałam odżywkę białkową. Użyłam takiej kokosowo-czekoladowej, żeby podkręcić dodatkowo smak. Jednak możesz ją z powodzeniem zamienić na dodatkowe pół szklanki płatków owsianych lub orkiszowych.

Wiele innych inspirujących przepisów wraz z obliczonym wartościami odżywczymi i kaloriami znajdziesz z ebooku „Zdrowe posiłki”. Zachęcam Cię gorąco do zajrzenia do niego.

Są w nim aż 20 różne, dotąd nie publikowane, autorskie przepisy na pyszne śniadania, obiady i desery. Więcej informacji o ebooku przeczytasz tutaj.

Oprócz przepisu na wegańskie babeczki z kremem dodatkowo zachęcam Cię również do przejrzenia innych przepisów na przepyszne, zdrowe desery. Mnóstwo inspiracji znajdziesz na blogu. Jestem pewna, że zainteresują Cię również te słodkości:

Kokosowy tofurnik z jagodami
Czekoladowe ciasto z cukinią
Szarlotka na kruchym cieście
bułeczki z karmelem

kokosowy tofurnik z jagodowym musem (wegański)
czekoladowe ciasto z cukinii (wegańskie)
kruchy jabłecznik (wegański)
bułeczki ze zdrowym karmelem i orzechami (wegańskie)
migdałowe ciasto z waniliowym kremem (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:
Smacznego!

a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

ZapiszZapiszZapisz-

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo