Wegetariański gulasz z zieloną soczewicą

Ostatnio mąż zażyczył  sobie jakieś danie z soczewicą zieloną, bo jak stwierdził dużo o niej dobrego czytał. Postanowiłam to sprawdzić i faktycznie soczewica zielona posiada zarówno złożone węglowodany, które dostarczają nam dużo stałej energii, jak i rozpuszczalny błonnik, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Ponadto poprawia pracę serca, układu pokarmowego, obniża cholesterol i chroni przed rakiem jelita grubego i cukrzycą typu 2.
Doskonale sprawdza się w diecie, bo zawiera dużo białka przez co jest bardzo sycąca. Można wiele by pisać o dobrodziejstwach soczewicy, ale to blog kulinarny, a nie blog zdrowotny. Jeszcze jedno, takie dania wegetariańskie od czasu do czasu dobrze nam zrobią, o czym nie raz przekonaliśmy się z mężem, tym bardziej, że są naprawdę pyszne.

Składniki:
250 g zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 mała cukinia
kawałek białej części pora
1 marchewka
3 pomidory
2 ziemniaki
olej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
papryka chili mielona

Sposób przygotowania:
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone warzywa oprócz pomidorów. Wszystko smażyć do miękkości. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa wraz z pomidorami dusić pod przykryciem około 15 minut. Do tak przygotowanych warzyw dodać ugotowaną soczewicę przyprawić na pikantnie. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo