WIETNAMSKIE SAJGONKI ( Z MIĘSEM, RYŻEM I WARZYWAMI )

Zdjęcie - WIETNAMSKIE SAJGONKI ( Z MIĘSEM, RYŻEM I WARZYWAMI ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kuchnia chińska i tajska króluje w moim domu!

W każdym tygodniu na nowo odkrywam fantastyczne orientalne smaki.

Mam nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii 🙂

Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki.

Z farszem ze świeżo mielonego mięsa, makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw.

Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę!

Z całą pewnością zrobią furorę!

Polecam!

CIEKAWOSTKA!

W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć w całej Azji występują pod nazwą spring rolls lub egg rolls.

Tylko Wietnamczycy używają papieru ryżowego do zawijania sajgonek.

W pozostałych krajach Azji używa się cieniutkich płatów ciasta przygotowanego z mąki i wody.

Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj!

Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem.

Zdjęcie - WIETNAMSKIE SAJGONKI ( Z MIĘSEM, RYŻEM I WARZYWAMI ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* papier ryżowy – 6-8 szt

* makaron ryżowy – 100 g

* mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g

* duża marchew – 1 szt

* szczypiorek – 1 pęczek

* cebula – 1 szt

* grzyby mung – 4 szt

* jajko – 1 szt

* sos sojowy – 2 łyżki

* chili , sól , pieprz , cukier – do smaku

* olej rzepakowy do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.

Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.

Tak do wykończenia składników.

W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.

Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!

Smacznego!

UWAGA!

Olej używamy do sajgonek musi mieć wysoką temperaturę dymienia – rzepakowy lub ryżowy.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo