Zapiekanka z brukselki i ziemniaków

Jak już nie raz wspominałam często przygotowuję różnego typu zapiekanki, ale taką z brukselki i ziemniaków z  jajkami, śmietaną, bekonem, serem jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Fajnie gotować w grupie pod okiem osoby, która dysponuje takimi wypróbowanymi przepisami. I jeszcze jedno Pani Henrichs absolutnie nie boi się stosować przeróżnych przypraw, dlatego dania przygotowywane z jej udziałem smakuję wyśmienicie.
Składniki:
800 g brukselki
700 g ziemniaków
125 g twardego sera żółtego (Ser Bergkase)
3 jajka
200 g śmietany creme fraiche
łyżeczka kminku
2 łyżki chrzanu
pieprz
sól
150 g wędzonego bekonu (cienkie plasterki)
natka pietruszki
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z zwiędłych liści, a następnie pokroić na ćwiartki lub połówki, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy brukselka będzie al dente, wtedy odcedzić ją. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w osolonej wodzie al dente. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Creme fraiche, jajka, ser, kminek i chrzan dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wymieszać z ziemniakami, brukselką i natką pietruszki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. bekon pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Zapiekać około 45 minut, aż ładnie się zrumieni. Smacznego.

LEAVE A REPLY

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zabawa niemowląt - sprawdź na Ceneo